X-37B a aterizat dupa aproape doi ani in cosmos

//X-37B a aterizat dupa aproape doi ani in cosmos

X-37B a aterizat dupa aproape doi ani in cosmos

X-37B… cum să-i zicem? Misteriosul aparat de zbor cosmic fără echipaj al U.S. Air Force. X-37B a aterizat după 718 zile petrecute în orbită!

Tehnicieni in costume de protectie lucreaza la Vehiculul pentru Teste Orbitale X-37B al US Air Force, dupa aterizarea acestuia la Kennedy Space Center Shuttle Landing Facility in Cape Canaveral, Florida

Tehnicieni in costume de protectie lucreaza la Vehiculul pentru Teste Orbitale X-37B al US Air Force, dupa aterizarea acestuia la Kennedy Space Center Shuttle Landing Facility in Cape Canaveral, Florida

Prima aterizare pe SLF (Shuttle Landing Facility) de la ultima misiune a navetelor spațiale, care a avut loc în Iulie 2011, s-a lăsat cu… ceva… libertate. Zâmbesc când scriu asta. Dar, să derulăm rândurile mai departe.

“Today marks an incredibly exciting day for the 45th Space Wing as we continue to break barriers,” “Our team has been preparing for this event for several years, and I am extremely proud to see our hard work and dedication culminate in today’s safe and successful landing of the X-37B.”

A declarat Air Force Brig. Gen. Wayne Monteith, comandantul Escadrilei 45 Spațiu.

Proaspăt terminata misiune, cunoscută drept OTV-4 (Orbital Test Vehicle-4), reprezintă cea de-a patra misiune din programul X-37B.

Toate cele patru misiuni au avut lansările de la Cape Canaveral Air Force Station, Florida, cu primele trei aterizări petrecându-se pe Vandenberg Air Force Base, California.

Un al doilea zâmbet a avut loc în timp ce scriam. Hai, pe ăsta să-l lămuresc: m-am apucat de Cosmic News cu o frumoasă nebunie, ca și în cazul altor apucături. Mi-e destul de dificil să o fac, nu doar pentru că nu am timp… dar nici nu sunt la zi, a rămas doar pasiunea și aruncatul de priviri, din când în când. Însă, când dau din degete pe taste și apar nume cunoscute din domeniul de care se ocupă Resboiu… mă simt mai în largul meu scriind.

Mai departe.

Aparent, a fost ceva cu libertate la finalul OTV-4 ăsta.

Oficialii Forțelor Aeriene ale SUA au declarat că se dorește consolidarea lansărilor și aterizărilor pe Coasta Spațială a Floridei, așa că această aterizare ar putea fi prima din multele care se vor desfășura pe SLF.

“The hard work of the X-37B OTV team and the 45th Space Wing successfully demonstrated the flexibility and resolve necessary to continue the nation’s advancement in space,” “The ability to land, refurbish, and launch from the same location further enhances the OTV’s ability to rapidly integrate and qualify new space technologies.”

A declarat Randy Walden, director al Air Force Rapid Capabilities Office.

Forțele Aeriene Americane posedă două. Și ambele X-37B sunt construite de către Boeing. Nimeni n-are așa ceva. Le credeam mai mari – niciodată nu am fost bun la reținut numărul de metri, ori câte șaibe are vreun avion/tanc/etc.

X-37B are 8,8 metri lungime și ambele ar avea loc în compartimentul cargo al unei navete spațiale.

Apropos, X-37B sunt lansate vertical și revin pe Pământ orizontal pentru aterizare pe pistă precum o făceau navetele spațiale.

Marea majoritate a informațiilor legate de încărcăturile și activitățile X-37B sunt clasificate. Ceea ce a dus la multe speculații, între acestea existând și cea cum că la bord ar exista o armă de vreun fel, poate chiar o armă antisatelit.

Evident, oficialii Forțelor Aeriene au negat întotdeauna și au insistat asupra declarațiilor prin care comunicau că X-37B nu sunt altceva decât simple vehicule pentru teste în orbită.

Ia să vedem niște… de exemplu:

“Technologies being tested in the program include advanced guidance, navigation and control; thermal-protection systems; avionics; high-temperature structures and seals; conformal, reusable insulation, lightweight electromechanical flight systems; and autonomous orbital flight, re-entry and landing.”

A declarat în Martie căpitanul AnnMarie Annicelli, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene, adăugând:

“Also, the Air Force Research Laboratory (AFRL), Space and Missile Systems Center (SMC), and the Air Force Rapid Capabilities Office (AFRCO) are investigating an experimental propulsion system.”

Am putea glumi: ei, lăsați, că am văzut noi în Stargate…

Și, cam asta a fost libertatea.

Înainte să tragem cortina, până la noi vești cu X-37B, să amintim niște facts.

Fiecare zbor al X-37B a fost mai lung decât precedentul

OTV-1 a fost lansat în data de 22 Aprilie 2010 și a petrecut 224 de zile în spațiu. OTV-2 a luat-o în sus pe 5 Martie 2011 și a revenit pe Terra după 468 de zile în cosmos. Penultima misiune, adică OTV-3, început pe 11 Decembrie 2012 și a durat 674 de zile.

Deși OTV-4 a stabilit un record în cadrul programului X-37B, misiunea este departe de a fi cel mai lung zbor cosmic.

Câțiva sateliți au fost operaționali timp de decenii, iar misiunile NASA cu sondele Voyager 1 și Voyager 2 încă transmit informații acasă la 40 de ani de la lansările din 1977.

Atât.

 

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: