Ucraina doreste sa construiasca un cosmodrom in Australia

//Ucraina doreste sa construiasca un cosmodrom in Australia

Ucraina doreste sa construiasca un cosmodrom in Australia

Ukrainian Space Agency a prezentat o propunere ambiţioasă, de construire a unui cosmodrom extern la o distanţă de 11500 kilometri depărtare de propriile graniţe.

Vostochny

Vostochny

Conform yiarului The West Australian, Kievul a făcut lobby pe lângă Canberra şi guvernul statului australian Kimberly timp de doi ani cu propunerea, dar nu s-a concretizat deocamdată nimic.

Ambasadorul Ucrainei în Australia, Nikolai Kulinich, a asigurat publicaţia The West Australian că propunerea a fost foarte realistă, adăugând că Ucraina ar putea lansa mâine dimineaţă, dacă ar dispune de un cosmodrom. Kulinich a mai adăugat că Ucraina oferă în cooperare specialişti şi expertiză, dacă Australia acceptă să închiriereze terenul necesar construirii cosmodromului.

Conform Agenţiei Spaţiale Ucrainiene, ar fi necesară o suprafaţă între 5000 şi 7000 de kilometri pentru un leasing comercial.

Ucraina doreşte să amplaseze cosmodromul în apropiere de Curtain Air Base, bază a Royal Australian Air Force şi aeroport civil. Un studiu preliminar ar putea fi efectuat cu un cost aproximat la o jumătate de milion de dolari, cu un studiu pe construcţie şi fezabilitate terminabil în doi ani.

Agenţia Spaţială Ucrainiană prezintă posibilul cosmodrom australian ca principalul port-cosmic al Asiei, cu lansări susţinute cu fonduri provenite de la parteneri din Australia, Japonia, Singapore, Coreea de Sud şi Indonezia.

Investiţiile particulare, precum şi contribuţiile vecinilor şi aliaţilor Austrailiei, ar putea asigura finanţarea construirea cosmodromului, inclusiv a rampelor de lansare, hangarelor şi construcţiilor necesare activităţilor specifice.

Deşi planul de construire al unui cosmodrom la distanţă este unul foarte ambiţios, industria spaţială ucrainiană este în prezent doar o umbră a ceea ce a reprezentat în perioada imediat următoare destrămării Uniunii Sovietice.

Parte a industriei spaţiale ucrainiene, fabrica de rachete Yuzhmash şi biroul de proiectare Yuzhnoye au decăzut, trecând printr-o perioadă grea după stopareea în 2014 a cooperării cu Rusia în domeniul spaţial şi al industriei rachetelor. Ca rezultat, mulţi specialişti în rachete au părăsit Ucraina în căutarea unor oportunităţi mai bune.

Cât despre costul probabil al posibililului cosmodrom pe teritoriul Australiei, experienţa Moscovei cu construcţia cosmodromului Vostochny indică un preţ mare. Vostochny, care cel mai probabil va fi terminat anul acesta, are o valoare estimată de peste 7,5 miliarde de dolari americani.

 

Iulian Iamandi

Spectator Cosmic

By | 2018-03-20T07:48:49+00:00 March 20th, 2018|Categories: Cosmodromuri|Tags: , , , , , |2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. NICU March 20, 2018 at 2:21 pm - Reply

    Vor să se dea şi ei mari, desigur ei mai şi glumesc.

  2. RoccoSuasito March 21, 2018 at 11:39 am - Reply

    Astia n-au ce face. Mostenirea industriala si tehnologica de la URSS e impresionanta sau mai bine zis a fost. Dar asta le-ar mai lipsi. Cosmodrom in Australia. Mai bine ar incerca sa faca ceva util intre granitele lor, deoarece Ucraina cu greu poate fi numita tara si viitorul lor nu arata deloc bine.

Leave A Comment

%d bloggers like this: