SpaceX a plasat in orbita satelitul GovSat-1 cu o racheta Falcon-9 reutilizata

/, Rachete purtatoare, Sateliti, Spionaj/SpaceX a plasat in orbita satelitul GovSat-1 cu o racheta Falcon-9 reutilizata

SpaceX a plasat in orbita satelitul GovSat-1 cu o racheta Falcon-9 reutilizata

31 Ianuarie a însemnat pentru cei de la SpaceX marcarea unui nou succes, reușind o lansare de succes cu racheta purtătoare Falcon 9 și plasarea în orbită a unui satelit luxemburghez de comunicații.

Falcon 9 cu GovSat-1

Falcon 9 cu GovSat-1

Racheta purtătoare Falcon 9 a fost lansată la ora 4.25 pm EST (2125 GMT) de pe Cape Canaveral Air Force Station, după ce lansarea programată pe 30 Ianuarie a fost amânată pentru înlocuirea unui senzor.

Prima treapăt a rachetei a mai fost folosită anterior, în cadrul misiunii de lansare a satelitului de spionaj NROL-76 aparținând U.S. National Reconnaissance Office în luna Mai a anului trecut.

După lansarea de anul trecut, treapta întâi a revenit pe Terra aterizând pentru o utilizare ulterioară. De data aceasta însă, nu s-a mai procedat la aterizare pentru că boosterul făcea parte dintr-o serie proiectată doar pentru două zboruri.

Noile versiuni ale treptei întâi pentru racheta Falcon 9, care vor fi utilizate în curând, sunt capabile să execute zece sau chiar mai multe zboruri, a anunțat CEO-ul SpaceX, Elon Musk.

Până în prezent, SpaceX a efectuat 21 de aterizări cu prima treaptă a rachetei Falcon 9 și șase reutilizări ale boosterelor.

Treapta a doua a rachetei Falcon 9 nu este reutizilabilă în prezent, însă Musk a comunicat că se dorește ca și această componentă să fie recuperată prin aterizare și utilizată din nou.

GovSat-1 este o misiune comună a guvernului luxemburghez și a operatoruli de sateliți comerciali SES (care are baza în mica țară europeană). Satelitul lare 4230 kilograme și a fost construit de către compania americană Orbital ATK.

GovSat-1 operează într-o orbită geostaționară la 36 000 de kilometri deasupra Terrei.

“GovSat-1 was designed for dual use to support both defense and civil-security applications, including mobile and fixed communications. The satellite will be ideally located to support communications within Europe, the Middle East and Africa, and to provide highly reliable and flexible interconnectivity for defense and institutional applications within its coverage area. GovSat-1 will also enable operations over the Atlantic and Indian oceans.”

Au comunicat cei de la SES.

GovSat-1 a fost proiectat pentru o exploatare cu durata de cincisprezece ani.

Elon Musk si automobilul Tesla Roadster

Elon Musk si automobilul Tesla Roadster

Următoarea lansare a companiei SpaceX este una mult așteptată de către pasionați: primul zbor al uriașei rachete Falcon Heavy.

Falcon Heavy are lansarea programată pe 6 Februarie anul acesta, într-un zbor demonstrativ în care se va încerca trimiterea în spațiu – în orbita planetei Marte – a unui automobil electric tip Tesla Roadster fabricat de compania Tesla, condusă de asemenea de către Elon Musk.

Iulian Iamandi

Spectator Cosmic

 

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: