Rusia si SUA vor construi prima statie spatiala in orbita Lunii

//Rusia si SUA vor construi prima statie spatiala in orbita Lunii

Rusia si SUA vor construi prima statie spatiala in orbita Lunii

Rusia și Statele Unite ale Americii s-au înțeles să coopereze în cadrul unui proiect condus de NASA, pentru a construi prima stație spațială lunară. Acesta este doar o parte a unui proiect pe termen lung destinat trimiterii de oameni pe planeta Marte.

Luna

Luna

NASA a comunicat anul acesta că analizează un program numit Deep Space Gateway, un proiect multi-etapă destinat avansării în explorarea sistemului solar.

Proiectul are în vedere construirea unui port cosmic cu echipaj uman, facilitate care să servească drept poartă către spațiu și suprafața Lunii.

Acesta pare să fie programul candidat care conduce în opțiunile de înlocuire a Stației Orbitale Internaționale (ISS), cel mai mare proiect cosmic de până acum. ISS a costat 100 de miliarde de dolari.

Așadar, vorbim despre o altă stație spațială. Tot internațională. Numai că de data asta vom face un pas mai mare, cu o stație destinată explorării satelitului artificial al planetei și chiar mai mult: un port cosmic destinat navelor spațiale, echipajelor umane și roboților. Ne apropiem mai mult de viitor, nu? Începe să fie ca în filme.

Și tot ca în filme, Roscosmos și NASA au semnat. Dincolo de tensiunile care sugrumă planeta ca într-un nou Război Rece, rușii și americanii au semnat în cadrul concresului astronautic desefășurat în Adelaide.

NASA a comunicat că înțelegerea reflectă viziunea comună a celor două agenții pentru explorarea spațiului cosmic.

“While the deep space gateway is still in concept formulation, NASA is pleased to see growing international interest in moving into cislunar space as the next step for advancing human space exploration.”

A declarat Robert Lightfoot, director interimar al NASA.

Iar Roscosmos a anunțat că Rusia și America vor coopera la construirea sistemelor necesare organizării misiunilor științifice în orbita și pe suprafața Lunii, adăugând că se intenționează dezvoltarea de standarde tehnice internaționale care vor fi utilizate în particular la construirea unei stații spațiale în orbita selenară.

Rusia, Statele Unite ale Americii și alți participanți, au căzut de acord că este important să se lucreze folosind standarde unificate, pentru a evita problemele în cosmos, a declarat Igor Komarov, directorul general al Roscosmos, într-un interviu televizat.

“Roscosmos and NASA have already agreed on standards for a docking unit of the future station.”

“Taking into account the country’s extensive experience in developing docking units, the station’s future elements — as well as standards for life-support systems — will be created using Russian designs.”

A comunicat Roscosmos.

Întorcându-ne la NASA, americanii au mai declarat că doresc să extindă prezența umană în sistemul solar folosind noul “deep space exploration transportation system, the Space Launch System rocket and Orion spacecraft”.

Da, SLS-ul și Orion sunt aproape. Viitorul este mai aproape și mai capabil, așa cum trebuie să fie un viitor.

Și acum, partea mea preferată dintre declarații:

“Better to fly toghether.”

Rusia și Statele Unite ale Americii au discutat de asemenea și despre utilizarea rachetelor rusești Proton-M și Angara, precum și a altor nave cosmice care să ajute la construirea infrastructurii cosmodromului lunar. Principalele activități de lucru vor demara pe la jumătatea deceniului următor.

“It’s better to fly together to the Moon than think who will strike first.”

A spus Igor Lisov, redactor la Space News, referindu-se la tensiunile dintre Rusia și SUA legate de situațiile din Ucraina și Siria.

 

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: