Patru pasi majori ai Chinei in cosmos pana in 2030

//Patru pasi majori ai Chinei in cosmos pana in 2030

Patru pasi majori ai Chinei in cosmos pana in 2030

China are în plan patru pași “mari pentru omenire” până la finalul prezentului deceniu: misiuni către Marte, asteroizi și Jupiter, cărora li se adaugă misiuni destinate Lunii.

China in Cursa spatiala

China in Cursa spatiala

Pey Zhaoyu, director adjunct al Lunar Exploration and Space Program Center of the China National Space Administration, a evidențiat cei patru pași majori pe care țara sa îi va face în spațiul cosmic.

China va lansa prima sondă către planeta Marte în anul 2020. Misiunea va cuprinde evoluția în orbita planetei Marte, amartizarea unui modul și explorarea cu un robot mobil.

Pentru anul 2022 este planificată o misiune care constă în explorarea asteroizilor cu o sondă spațială.

Anul 2029 este însemnat în calendar cu o misiune către Marte, al cărui scop va fi culegerea de mostre și aducerea acestora pe Terra.

Tot pentru 2029 chinezii au în plan o misiune către planeta Jupiter.

Pei a adăugat că Luna și explorarea spațiului cosmic sunt foarte importante pentru ambiția Chinei de a deveni o putere majoră în cosmos.

Oficialul chinez a completat, declarând că în ceea ce privește aselenizarea, personal consideră că un vehicul lansator reprezintă încă cea mai mare provocare tehnică, iar costurile uriașe trebuiesc luate în considerație.

Bazându-se pe experiența chineză, Pei Zhaoyu propune o stație de cercetare selenară fără echipaj uman în următorii zece ani pentru acumularea de expertiză tehnică și dezvoltarea unei baze științifice selenare în jurul anului 2050.

Baza ar putea fi exploatată de roboți pe termen lung și vizitată de către oameni.

Iulian Iamandi

Spectator Cosmic

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: