From Russia, with love: Nou transportor lunar si remorcher spatial cu propulsie nucleara

/, Lansari, Luna, Rachete purtatoare, Stiri/From Russia, with love: Nou transportor lunar si remorcher spatial cu propulsie nucleara

From Russia, with love: Nou transportor lunar si remorcher spatial cu propulsie nucleara

Primele detalii despre viitorul complex spatial cu o noua racheta super-grea au inceput sa apara.

Infografic cu lansatorul super-greu

Pe 27 Martie, Portalul de Stat pentru Achizitii anunta atribuirea unui contract pentru crearea complexului de lansare. Anterior, in Februarie, serviciul de presa al Roskosmos anunta inceprea unei colaborari cu RSC Energia.

RSC Energia planifica initial ca viitorul transportor lunar sa aiba la baza racheta Angara-A5, proiectantii incredintand rachetei din ce in ce mai multe misiuni. Astfel Angara-A5 ar fi urmat sa lanseze pe orbita terestra o nava Federatia, urmand ca aceasta sa se deplaseze pana pe orbita lunara cu ajutorul unui remorcher spatial cu propulsie nucleara.

Intuind ca Angara nu este la inaltimea asteptarilor, Roskosmos a inceput sa renunte la idea de a folosi acest transportor, proiectul find pus in asteptare pana la aparitia unei noi familii de rachete lansatoare.

In timp ce Energia incerca sa revitalizeze programul Angara, Centrul Progress pentru Rachete si Spatiu a demarat, in 2015, lucrul la un nou proiect in speranta ca acesta va inlocui toate lansatoarele spatiale aflate in uz. Intuin potentialul acestuia, Roskosmos a transferat proiectul catre Energia, Progress fiind pastrat ca subcontractor.

De curand au fost date publiciatii componentele viitorului sistem de lansare super-greu.

Acesta nu consta doar intr-o treapta super-grea de lansare, ci mai cuprinde si o multitudine de alte componente. In afara de noile facilitate de productie si o noua rampa de lansare, noul sistem va cuprinde 3 parti principale: racheta purtatoare, o noua trapta superioara, special conceputa pentru ea si un “remorcher” inter-orbital.

Caietul de sarcini prevede livrarea unui proiect pentru un complex supergreu de lansare si ar trebui sa fie finalizat pana in Octombrie 2019. Pentru aceasta etapa au fost alocate 1.6 milarde de ruble din care o treime pentru anul acesta iar restul pe bugetul pentru 2019.

In faza de proiectare se vor dezvolta si caracteristicile complexului, se vor alege solutiile tehnice si tehnologiile pentru fabricatia sistemului. Principalele cerinte sunt o masa utila de minim 80 tone pentru orbite terestre joase si minim 20 de tone penru orbite circumlunare. Ca si sarcini aditionale, echipa de proiectare trebuie sa asigure solutii ca, in cazul unei variante modificate a vehiculului lansator, masa maxima lansata pe orbita pamantului sa poata ajunge la 140 de tone iar pe orbita lunara, 27 tone. De asemenea transportorul ar trebui sa asigure lansarea si transportul de vehicule spatiale si module ale unei viitoare statii orbitale, catre Marte, Jupiter sau alte corpuri ceresti din Sitemul Solar ce ar putea fi explorate in viitor.

Testele in zbor ale diverselor componente ale sistemului ar urma sa inceapa in 2028 si se vor executa de pe cosmodromul Vostochny.

Desi anterior fusese oprita din cauza unor probleme, a fost confirmata continuarea dezvoltarii unui “remorcher” spatial cu propulsie nucleara. Principala sarcina a acestui system va fi transportul marfurilor si a navelor spatiale Federatia intre orbita terestra si cea lunara. Deoarecce statia spatiala lunara va fi la o altitudine de 70-100 mii km, remorcherul va avea sarcina de a duce navele Federatia pe orbita polara a Lunii, la altitudini de aproximativ 200 km. Capacitatea de transport a acestuia va fi de aproximativ 20 tone.

Lansarea de pe pamant va fi asigurata de noul sistem super-greu ce va avea capacitatea de peste 80 tone, datorita faptului ca rachetele Angara nu se pot ridica de la sol cu cele 22 de tone, cat ar trebui sa cantareasca remorcherul.

Entitatea ce va monitoriza activitatile de proiectare-dezvoltare si va beneficia de rezultatele acesteia este – ati ghicit – Ministerul Apararii.

Marius Constantin

Spectator Cosmic

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: