Final in flacari pentru nave cosmice

//Final in flacari pentru nave cosmice

Final in flacari pentru nave cosmice

Nu, nu-i un titlu de Science Fiction și… da, laboratorul orbital chinezesc Tiangong-1 s-a prăbușit arzând pe Terra. Și nu, nu s-a lăsat cu pierderi de vieți omenești.

Tiangong-1

Tiangong-1

Luni, “defunctul” Tiangong-1 a revenit dramatic pe planeta noastră, rupându-se în bucăți arzânde care au căzut în sudul Oceanului Pacific.

Deși specialiștii chinezi anunțaseră că Tiangong-1 va reintra în atmosferă într-o traiectorie care avea să treacă peste orașul brazilian Sao Paulo, cu impactare în Oceanul Atlanic, realitatea a fost alta.

Jonathan McDowell, astronom din cadrul Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, a anunțat că Tiangong-1 a trecut pe deasupra orașelor Pyongyang și Kyoto, prăbușindu-se în Pacific.

Militarii americani de la Joint Force Space Component Command (JFSCC) au confirmat prăbușirea în Pacific și că reintrarea în atmosferă a avut loc cu un minut mai târziu decât calculele specialiștilor chinezi.

Incidentul reintrării în atmosferă a laboratorului orbital chinezesc a stârnit ceva comentarii negative și chiar glume, în mediul online, dar…

Dar să ne amintim că nu este unicat și că au mai existat astfel de evenimente. Cum ar fi celebrele:

Statia Spatiala Mir

Statia Spatiala Mir

Anul 2001 – Mir

Lansată în anul 1986, stația orbitală Mir a reprezentat simbolul succesului sovietic în spațiul cosmic, în ciuda unei serii de accidente și probleme tehnice. Însă, după destrămarea URSS, lipsa de fonduri a dus la decizia de a o abandona în anii nouăzeci… Rusia hotărând să realoce resurse în cooperarea pentru Stația Spațială Internațională.

Masiva Mir, de 140 de tone, a fost prăbușită de către agenția spațială a Rusiei deasupra Oceanului Pacific, între Noua Zeelandă și Chile, iar bucăți arzânde au fost observate pe cer în apropiere de Fiji.

Salyut 7

Salyut 7

Anul 1991 – Salyut 7

Salyut 7 a fost un laborator orbital lansat în anul 1982, în cadrul programului sovietic Salyut.

În anul 1986, după lansarea stației orbitale Mir, sovieticii au trimis Salyut 7 pe o orbită mai înaltă și au abandonat-o acolo. Conform planului, Salyut 7 urma să rămână acolo până prin 1994 dar o creștere neașteptată a atracției Pământului a cauzat prăbușirea laboratorului orbital în anul 1991. Nava cosmică de patruzeci de tone s-a rupt la intrarea în atmosferă în mai multe bucăți care au făcut impact cu solul pe teritoriul Argentinei.

Skylab

Skylab

Anul 1979 – Skylab

Skylab a fost prima stație orbitală americană, lansată de către NASA în anul 1973 – în 1974 primind echipaj uman la bord. Deși au fost planuri de reparare și modernizare a stației orbitale în deceniul următor, degradarea acesteia a forțat NASA să provoace o reintrare controlată în atmosfera Pământului. Nava spațială de 85 de tone s-a prăbușind urmând o traiectorie pe deasupra Australiei.

Naveta Spatiala Columbia

Naveta Spatiala Columbia

Anul 2003 – Columbia

Dezintegrarea navetei spațiale Columbia a avut ca efect o tragedie. Naveta s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera Pământului, la finalul misiunii STS-107, incidend în care și-au pierdut viața cei șapte astronauți de la bord.

Aripa stângă a navetei Columbia a fost avariată la lansare, nava spațială nemaiputând rezista temperaturilor extreme întâmpinate la reintrarea în atmosferă.

Cele optzeci de tone de resturi arzânde ale navetei Columbia au fost filmate de către stațiile TV din sudul Statelor Unite ale Americii, iar zeci de mii de bucăți din aceasta au căzut pe teritoriile statelor Texas și Louisiana.

Iulian Iamandi

Spectator Cosmic

 

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: