ESA si China discuta posibilitatea construirii unei baze selenare

//ESA si China discuta posibilitatea construirii unei baze selenare

ESA si China discuta posibilitatea construirii unei baze selenare

Reprezentanți ai Chinei și ai Agenției Spațiale Europene (ESA) discută posibilitatea creării unei baze lunare, precum și cooperarea în alte domenii. Pentru prima dată, conducerea programului spațial chinez a dezbătut cu public despre înființarea unei baze selenare

Baza Lunara

Baza Lunara

“The Chinese have a very ambitious program to develop the moon.” “The space sphere has changed since the race of the 60’s. We recognize that international cooperation is needed to study outer space for peaceful purposes. “

A spus Pal Hvistendal, purtătorul de cuvânt al ESA.

Conform afirmațiilor partenerilor, baza lunară ar putea fi utilizată ca și rampă de lansare către planeta Marte, pentru înființarea unei agenții de turism spațial, sau chiar pentru demararea dezvoltării subsolului satelitului natural al Pământului.

Chiar dacă de abia recent China a devenit o putere cosmică, în prezent această țară face progrese importante în dezvoltarea spațiului cosmic din apropierea Terrei și în studierea Lunii.

China a lansat deja un număr de sateliți, a trimis pe Lună un robot de teren construit după un proiect propriu, a dezvoltat o rachetă purtătoare și o navă spațială cargo.

Săptămâna trecută, China a lansat nasa cargo într-o misiune de andocare cu modulul principal al stației spațiale orbitale chineze, acum nelocuit.

Spre finalul acestui an, China are programată trimiterea către Lună a unui robot pentru colectare de mostre de sol și roci. Iar anul următor, China va lansa o sondă spațială către partea opusă a Lunii, pentru studiu și colectare de mostre.

ESA (European Space Agency) speră să desfășoare o serie de analize a mostrelor colectate de către chinezi.

Chang'e 5

Chang’e 5

Mostrele vor fi culese de sonda spațială Chang’e 5. Aselenizarea este planificată pentru finalul lunii Noiembrie a acestui an.

Sonda Chang’e 5 va fi lansată cu racheta purtătoare Changzeng-5 de pe cosmodromul Wenchang, aflat pe insula Hainan. Misiunea va cuprinde lansarea a două module – orbital și de aselenizare. Modulul destinat aselenizării este echipat cu un sistem de decolare.

Mostrele vor fi culese de la o adâncime de doi metri față de suprafață și vor fi depozitate în capsula modulului de decolare, care se va întâlni în orbită cu modulul orbital. După andocare, mostrele de sol selenar vor fi transferate în modulul de întoarcere către Terra.

 

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: