Electron: lansare cu succes a celor de la Rocket Lab

/, Rachete purtatoare/Electron: lansare cu succes a celor de la Rocket Lab

Electron: lansare cu succes a celor de la Rocket Lab

Compania privată Rocket Lab a înregistrat lansarea cu succes a rachetei Electron în cel de-al doilea zbor de test. Lansarea a avut loc pe Launch Complex 1 din Peninsula Mahia, Noua Zeelandă.

Electron - lansare de succes in cea de-a doua misiune de test

Electron – lansare de succes in cea de-a doua misiune de test

Testul a purtat numele simplu de… “Still Testing” și a fost amanât la finalul anului trecut din cauza vremii nefavorabile. Dar, despre treaba asta am scris zilele trecute în articolul “Rocket Lab va incerca sa lanseze a doua rachetă Electron luna aceasta“.

De data aceasta, cei de la Rocket Lab au decis să lanseze la scurt timp după deschiderea ferestrei de lansare în cea de-a doua zi.

După aproximativ două minute și jumătate de zbor, treapta întâi a rachetei Electron s-a separat cu succes și mai departe și-a făcut treaba treapta a doua cu o propulsie asigurată de o versiune proprie a motorului Rutherford proiectat pentru vidul cosmic.

După aproximativ trei minute, s-a separat și componenta cu încărcătura, iar vehiculul a atins orbita în circa opt minute după lansare.

Lansarea a fost una de succes până la capăt, încărcătura fiind plasată cu succes în orbită.

Apropos de succesul plasării în orbită a încărcăturii… Deși a fost un zbor de test, racheta purtătoare Electron a transportat trei sateliți comerciali de mici dimensiuni. Doi sateliți meteo și de urmărire a navelor maritime au fost lansați pentru Spire Global, iar cel de-al treilea – specializat pe imagini – aparține Planet Labs.

Prima treaptă a rachetei Electron este propulsată de nouă motoare Rutherfod proiectate de Rocket Lab și botezate după savantul fizician britanic Ernest Rutherford, născut în Noua Zeelandă.

Componentele principale ale motoarelor au fost realizate cu tehnologia de imprimare 3D, ceea ce permite construirea unui motor Rutherford în numai trei zile.

Fiecare motor rachetă Rutherford este capabil să furnizeze o tracțiune de 4600 pounds cu un impuls specific de 327 de secunde și este alimentat cu combustibil compus din oxigen lichid și RP-1 (o versiune înalt-rafinată a kerosenului).

Primul zbor de test cu rachetă Electron, numit “It’s a Test” a avut loc pe 25 Mai 2017, cu racheta ajungând în cosmos, dar neatingând orbita programată. Defecțiunea a fost cauzată de o eroare a aparaturii de telemetrie.

Serviciile pe care le oferă compania Rocket Lab, cu racheta purtătoare Electron, au un preț anunțat de 4,9 milioane de dolari per lansare.

Iulian Iamandi

Spectator Cosmic

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: