China va lansa racheta Kuaizhou-11 in prima jumatate a anului 2018

/, Lansari, Rachete purtatoare/China va lansa racheta Kuaizhou-11 in prima jumatate a anului 2018

China va lansa racheta Kuaizhou-11 in prima jumatate a anului 2018

Game Changer pe piața lansărilor de sateliți? Racheta purtătoare cu combustibil solid Kuaizhou-11 este programată pentru lansarea de debut în prima jumătate a anului 2018 – anunță dezvoltatorul și constructorul rachetei, China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC).

Kuaizhou - seria de rachete purtatoare

Kuaizhou – seria de rachete purtatoare

Zhang Di, oficial din CASIC, a anunțat că activitățile de pregătire pentru lansare au fost completate, iar racheta va plasa în spațiu șase sateliți în această primă misiune.

Kuaizhou – nume care în traducere înseamnă navă rapidă – este o rachetă purtătoare ieftină, cu combustibil solid, foarte fiabilă și cu perioada de pregătire a lansării scurtă.

Costul de lansare al rachetelor Kuaizhou a fost redus la 5000 de dolari per kilogram de încărcătură, ceea ce este considerabil sub prețul competitorilor internaționali, a declarat Zhang.

Cu o masă la lansare de 78 de tone, racheta a fost proiectată să plaseze sateliți în orbita joasă a Pământului și în orbita sincronă a Soarelui.

În luna Ianuarie a anului 2017, racheta Kuaizhou-1A a lansat în spațiu trei sateliți în cadrul primei misiuni comerciale.

Racheta Kuaizhou

Racheta Kuaizhou

Seria de rachete Kuaizhou are la bază rachetele antisatelit și antibalistice dezvoltate de către CASIC. Dezvoltarea rachetelor KZ a demarat în anul 2009

Prima lansare a avut loc pe 25 Septembrie 2013, de la cosmodromul Jiuquan Satellite Launch Center cu o rachetă Kuaizhou-1.

Deci, China a transformat dintr-un sistem de reacție rapidă ASAT și ABM… un sitem de reacție rapidă pentru plasarea sateliților în orbită. Tare!

Kuaizhou-11

Kuaizhou-11

Mai departe… că a început să-mi placă subiectul și am renunțat la a face doar o preluare de știre.

Mai departe, interesul e așa: cererea pentru lansări de sateliți este interesantă atât pentru lansatorii controlați de stat, cât și pentru jucătorii privați. Țări și organizații care nu dispun de capabilități pentru lansare a sateliților sunt în căutarea unor cărăuși cosmici precum Blue Origin, deținută de către Jeff Bezos, sau Space X, a lui Elon Musk.

Numai că profitul celor doi jucători majori din segmentul privat atrage. Astfel, China Aerospace Science and Technolgy Corp (CASC) dorește o felie din piață.

Și, ca de obicei, abordarea va fi una tipic chinezească: o chinezărie de clonă sau o versiune a unui produs existent, ori a unei soluții existente, după care vor urma îmbunătățirile în timp, totul până când va începe îndepărtarea competiției și stăpânirea unei secvențe din ce în ce mai mare din piață.

Asta urmează să se întâmple în domeniul lansării de sateliți comerciali.

În timp ce Blue Origin și Space X promovau rachetele și vehiculele spațiale reutilizabile care pot plasa încărcături în orbită la cu reduceri masive de costuri, chinezii de la CASC au dezvoltat discret propria tehnologie și acum rachetele Kuaizhou completează seria de rachete grele Long March.

Long March 5

Long March 5

Cea mai puternică dintre rachetele purtătoare grele ale seriei Long March, Long March 5, are o capacitate maximă a încărcăturii de 25 000 de kilograme plasabile în orbita terestră joasă.

Conform declarațiilor șefului CASC, Kuaizhou este destinată plasării în orbită a sateliților mici, de 300 de kilograme sau mai puțin. De asemenea, rachetele Kuaizhou beneiciază de o contrucție mai ușoară ca și greutate, precum și de un consum de combustibil mult mai eficient.

Unul dintre aspectele care ar putea să aducă avantaj chinezilor față de restul concurenței, este acela că rachetele Kuaizhou pot fi lansate de oriunde. Chiar și de pe marginea unui drum.

Kuaizhou pe Transportor Erector Lansator

Kuaizhou pe Transportor Erector Lansator

“Our rockets can be launched on a mobile platform, or even mounted on ordinary trucks, and they require just a small pitch of hard ground surface like a basketball court or several parking lots.”

A precizat oficialul CASC.

Perioada de timp dintre semnarea contractului și lanasare poate fi de numai opt luni, mulțumită modulelor prefabricate destinate unei asamblări rapide.

Nu doar că are la bază sisteme de rachete antisatelit și antibalistice, dar seria de rachete Kuaizhou cel mai probabil are la bază și tehnologii din claele de rachete balistice ale Chinei, arme care sunt transportate și lansate pe și de pe camioane.

Un alt avantaj care poate fi important în fața concurenței, este acela că la bordul unei rachete Kuaizhou poate fi instalat un satelit, apoi complexul poate fi depozitat într-un siloz special destinat, urmând ca atunci când va fi nevoie racheta să fie transportată la o locație sigură pe un TEL (Transporter-Erector-Launcher) și lansată în numai câteva ore.

China Aerospace Science and Technolgy Corp (CASC) apreciază că vor fi 62 de lansări comerciale în următorii cinci ani.

Modelele Kuaizhou sunt proiectate pentru lansarea a patru până la șase sateliți, iar pregătirile de dinaintea lansării pot fi efectuate de mai puțin de zece operatori.

Și, de final… să menționez că racheta Kuaizhou-11 va lansa cu 500 de dolari mai ieftin decât Falcon 9 a americanilor de la Space X.

Iulian Iamandi

 

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: