China va lansa modulul principal al propriei statii spatiale

//China va lansa modulul principal al propriei statii spatiale

China va lansa modulul principal al propriei statii spatiale

Primul pas în completarea primului avanpost comsic al Chinei va fi reprezentat de lansarea în 2018 a modulului principal.

statie spatiala

statie spatiala

Modulul nucleu al stației spațiale chineze va purta numele de Tianhe-1 și va fi plasat pe orbită cu ajutorul unei rachete purtătoare grele de nouă generație, tip Long March-5, a anunțat Bao Weimin, director al CASC (China Aerospace Science and Technology Corp.) și membru al Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC).

Apoi, va urma o serie de lansări pentru celelalte componente ale stației spațiale, incusiv două laboratoare spațiale, care vor andoca la modulul principal în spațiu, în următorii patru ani, urmând ca stația spațială chineză să fie completată în jurul anului 2022.

Asamblarea modului principal a fost deja terminată, iar testele sunt în plină desfășurare, mai spune Bao.

Informațiile anterioare anunțau că noua stație spațială chineză va fi inițial mai mică decât Stația Spațială Internațională (ISS), care are o greutate de 420 de tone, însă va putea fi mărită pentru viitoarele experimente științifice și cooperare internațională.

Cu Stația Spațială Internațională programată pentru retragere în anul 2024, stația spațială chineză va fi o alternativă promițătoare, China devenind astfel singura țară cu o stație spațială permanentă.

Bao Weimin a mai declarat că avanpostul cosmic al Chinei va funcționa zeci de ani în orbită și pentru aceasta a fost proiectată special să facă față deșeurilor cosmice.

“For the big pieces (of space debris), we could conduct evasive maneuvers, and for those measuring less than 10 cm in size, we just take the hit.”

A spus Bao, adăugând că toate componentele cheie ale stației spațiale vor fi reparabile și înlocuibile.

Bao a mai spus și că în următorii cinci ani vor fi văzute câteva realizări impresionante în programul spațial al Chinei.

În particular, misiunile de lansare cu rachete tip Long March-5 au fost programate anul acesta, inclusiv una care va trimite sonda selenară Chang’e-5 către Lună în Noiembrie și care se va întoarce cu probe selenare.

Long March-5 este o rachetă mare, cu două trepte, care are capacitatea de a plasa 25 de tone pe orbită terestră joasă și 14 tone pe orbită geostaționară de transfer. Long March-5 este cea mai mare dintre rachetele purtătoare ale Chinei, având capacitatea de transport de 2,5 ori mai mare decât modelele principale de rachete Long March exploatate acum.

Rachetele Long March-5 vor fi utilizate în misiunile de culegere a mostrelor de pe planeta Marte și posibil în viitoarele misiuni către Jupiter și alte planete din sistemul nostru solar.

 

By | 2017-04-10T07:20:38+00:00 April 10th, 2017|Categories: Stiri|Tags: , , , , , , |0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: