China ar putea transfera industria matasii pe Luna

/, Luna/China ar putea transfera industria matasii pe Luna

China ar putea transfera industria matasii pe Luna

Nu, nu este un roman science fiction. Un sistem de transport intra-sistem-solar al mătăsii ar putea deveni noul… Iar mătasea ar putea fi importată în viitor pe Terra.

Viermi de matase cosmici aparuti in urma unui experiment in laboratorul orbital Tiangong-2

Viermi de matase cosmici aparuti in urma unui experiment in laboratorul orbital Tiangong-2

Doar pentru că viitoarea misiune chineză pe Lună nu va avea echipaj uman la bord, nu înseamnă că aceasta nu va dispune de forme de viață. Iar sună a s.f.? Hai, că nu sună. S-a mai văzut așa ceva…

Într-un efort pentru testarea de posibile biosfere cu autosusținere, care mai târziu ar putea duce la proiecte majore, chinezii vor trimite pe Lună floră și faună alături de dispozitive mecanice destinate cercetării.

Mai exact, China adaugă științei și un posibil profit pe lângă cercetarea pentru susținerea vieții omenești pe Lună. Astfel, misiunea Chang’e 4 – a cărei lansare este programată pentru luna Iunie a acestui an – va include experimente proiectate să creeze o biosferă autonomă între viermi de mătase și cartof, în care dioxidul de carbon provenit de la viermi va hrăni plantele iar oxigenul furnizat de către plante va menține în viață viermii de mătase.

Pe lângă dispozitivele de studiere a unor fenomene cosmice, modulul selenar va avea la bord un container cu apă, o soluție hrănitoare, un sistem de transmitere a datelor și o cameră video care va înregistra evoluția viermilor de mătase în biosferă.

Chang’e, botezată după zeița chineză a Lunii, va reprezenta cea de-a doua misiune fără echipaj uman ca și importanță în programul lor spațial.

Aselenizarea va avea loc la finalul acestui an.

 

Iulian Iamandi

Spectator Cosmic

By | 2018-04-25T15:31:10+00:00 April 25th, 2018|Categories: Afaceri, Luna|Tags: , , |0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: