Cassini si cea mai frumoasa planeta din sistemul nostru solar

//Cassini si cea mai frumoasa planeta din sistemul nostru solar

Cassini si cea mai frumoasa planeta din sistemul nostru solar

Saturn este a șasea planetă de la Soare, cea mai frumoasă din Sistemul Solar și a doua ca mărime, după Jupiter.

In mitologia romană Saturn este zeul agriculturii și este identificat cu Cronos din mitologia greacă. Potrivit mitului, după ce a domnit un timp ca divinitate supremă, Saturn a fost detronat de Jupiter și adăpostit în Latium, unde i-a învățat pe locuitori agricultura și a instaurat o “eră de aur”, de pace și de abundență. În amintirea acestei epoci se celebrau la Roma, între 17 și 19 decembrie, Saturnaliile, când orice muncă era întreruptă, nu se declarau războaie și se suspenda puterea stăpânilor asupra sclavilor.

Adevarul e că nu-i singura planetă cu inele. Și Neptun, Uranus și Jupiter au inele. Dar inelele lui Saturn sunt mai mari și mai luminoase.

Primul care  i-a văzut inelele a fost un astronom pe nume Gallileo Gallilei. Le-a observat în timp ce scruta spațiul cu un telescop în 1610 și a scris că “Saturn are urechi.” Acum 407 ani!

De atunci, astronomii caută să afle tot mai multe despre inelele acestei planete.

Este sigur că inelele lui Saturn sunt făcute din bucăți de gheață și roci, plus alte substante chimice. Acestea au mărimi diferite: unele sunt cât un grăunte sau cât granula de nisip, iar altele sunt mari cât casa.

Oamenii de știință încă nu știu sigur cum s-au format inelele lui Saturn. Insă, ei cred că ar avea de-a face cu multele luni ale gigantului de gaz.

Pamantul nostru are doar o lună, dar Saturn are cel putin 60 de luni – din câte cunoaștem. Asteroizii și meteoriții lovesc aceste luni și le sfărâmă în bucăți. Inelele ar putea fi formate din aceste bucăți de luni. Dar, inelele ar putea la fel de bine să se fi format din bucăți din materia primordială din care este alcătuit Saturn.

De departe, Saturn pare a avea 7 inele mari. Fiecare mare inel este denumit cu o literă a alfabetului. Inelele au fost botezate în ordinea în care au fost descoperite. Primul inel descoperit a fost numit inelul A, dar nu este nici cel mai apropiat, nici cel mai îndepărtat inel de Saturn. Sunt denumite inelele D, C, B, A, F, G şi E,  în ordinea depărtării de planetă.

Unele inele sunt apropiate între ele. Altele au goluri largi între ele, numite diviziuni. Cea mai cunoscută este Diviziunea Cassini.

Inele nu stau neclintite. Ele se mișcă în jurul lui Saturn cu viteză foarte mare și dau impresia de inele solide.

De aproape se observă că fiecare inel mare este format din nenumărate inele mici. Inelele mici sunt uneori numite de către astronomi inelușe. Și inele și inelușe noi ar mai putea fi, în viitor, descoperite.

Da, Saturn este mult mai mare decat Terra. Mai mult de 700 de Pământuri ar putea încăpea în  pântecele lui Saturn.

Inelele lui Saturn au un diametru foarte mare, peste 400.000 de km. Dacă în spațiu ar fi mașini, sau măcar Bumble-bee, le-ar lua mai mult de o săptămână să ruleze pe ruta desenata de inelele lui Saturn.

Inelele planetei sunt foarte subțiri, de la câțiva milimetri la câteva zeci de metri grosime.

Saturn are şi o particularitate: este mai uşor decât apa. Dacă ar fi aruncată într-un ocean gigantic, planeta ar pluti! Chiar şi aşa gravitaţia este puternică, Saturn fiind una dintre planetele care modifică traiectoria cometelor.

Saturn, ca si celelalte purtatoare de inele – planetele Jupiter, Uranus și Neptun, este acoperită de o atmosferă densă, formată în principal din hidrogen și heliu, cu urme de metan și amoniac (sub formă de cristale de gheață care alcătuiesc norii). Are o sursă de caldură internă, radiind mai multă caldură decât primește.

Ca și planeta Jupiter, Saturn are un miez de rocă, un înveliș de hidrogen metalic lichid (de unde rezultă puternicul câmp magnetic pe care-l are) și un înveliș de hidrogen molecular.

Pe cer apare ca o stea galbenă, strălucitoare, iar văzută prin telescop – o sferă aurie traversată de o serie de benzi colorate.

Cand cerul este intunecat planeta Saturn este vizibilă și cu ochiul liber.

Inelele planetei Saturn fotografiate de Sonda spatiala Cassini

Inelele planetei Saturn fotografiate de Sonda spatiala Cassini

Cassini este ultima nava spatiala NASA care exploreaza planeta Saturn. Cassini a părăsit Terra în 1997 și a ajuns pe Saturn in 2004.

Cassini a trimis acasă imagini uimitoare cu inelele lui Saturn, de exemplu vedem pentru prima oară în istorie umbrele sateliților lui Saturn pe inele, fenomen ce se petrece o data la 15 ani.

Cassini, din dragoste pentru pământeni, va muri în această expediție cosmică.

A demarat deja manevrele care o vor duce în cele din urma în atmosfera gazoasă a imensei planete, unde se va dezintegra pe data de 15 septembrie.

Andra

By | 2017-05-05T14:56:56+00:00 May 5th, 2017|Categories: Diverse|Tags: , , , |0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: