Arianespace si ArianeGroup au comandat ultimele zece rachete Ariane 5

//Arianespace si ArianeGroup au comandat ultimele zece rachete Ariane 5

Arianespace si ArianeGroup au comandat ultimele zece rachete Ariane 5

ArianeGroup și subsidiara Arianespace au anunțat comanda pentru zece rachete purtătoare Ariane 5 ECA.

Ariane 5

Ariane 5

Cele zece rachete acoperite de această comandă (seria PC) vor fi lansate de pe cosmodromul Guiana Space Center începând cu anul 2020, după lansările celor 18 rachete purtătoare Ariane 5 comandate în anul 2013 cu seria PB+.

Recenta comandă de producție reprezintă o valoare de peste un miliard de euro pentru industria spațială europeană și implică peste 600 de companii din 12 țări europene, inclusiv 350 companii mici și medii.

Comanda are în vedere perioada apariției rachetei de generație următoare tip Ariane 6, rachetă programată cu zborul inaugural la jumătatea anilor 2020 și atingerea capacității complete în anul 2023.

Luând în calcul cea mai recentă comandă, în prezent 23 de rachete Ariane 5 sunt în stadiul de producție sau urmează să fie construite, din seriile PB+ și PC.

Cu seria PC, industria spațială europeană confirmă că este implicată puternic în consolidarea competitivității ofertei de lansări europene chiar și înainte de debutul rachetei Ariane 6.

Noua comandă garantează de asemenea și durabilitatea serviciilor de lansare oferite de către operatorul european Arianespace pentru clienții săi până la finalul fazei de tranziție către Ariane 6.

Ariane 5, care a efectuat cea de-a optzeci și doua lansare de succes în serie, luna trecută, a trecut prin îmbunătățiri continue încă de la începutul programului Ariane 5 ECA.

Ca și rezultat, Ariane 5 a stabilit un nou record în luna Iunie a anului 2017 plasând o încărcătură de 10865 kilograme în GTO (Geostationary Transfer Orbit). De la această încărcătură record, Ariane 5 va majora performanța cu încă 250 de kilograme din 2020 cu seria PC.

“With the production go-ahead for these 10 new launchers, Arianespace proudly leverages the exceptional performance, reliability and availability of Ariane 5 to deliver the best possible launch service for its customers, while also guaranteeing Europe’s independent access to space. Along with our partners, this new contract ensures that we will have the best conditions to succeed in the operational transition from Ariane 5 to Ariane 6 for the benefit of all our customers.”

A declarat Alain Charmeau, ArianeGroup CEO.

 

Ariane continuă și o face bine, iar din 2020 vom avea o serie îmbunătățită (seria Ariane 5 PC). În… vorba chinezilor, Marșul Lung, mai avem de așteptat ceva ani buni până la trecerea pe Ariane 6 și alte capabilități europene.

Iulian Iamandi

Spectator Cosmic

About the Author:

Leave A Comment

%d bloggers like this: